Historiaa
Taiteilijat
Luonto
Harakan saari sijaitsee Helsingin keskustan läheisyydessä aivan Kaivopuiston edustalla, Särkän- ja Uunisaaren välissä. Puolustusvoimien käytössä ollut suljettu saari avattiin 1989 yleisölle ja on nykyään suosittu kaupunkilaisten virkistysalue. Harakan saari tarjoaa sekä ainutlaatuisen retkikohteen, työtiloja taiteilijoille ja käsityöläisille, elämyksiä taide- ja luontonäyttelyiden muodossa että kokoustiloja sellaista etsiville.
Ensimmäiset maininnat Harakan saaresta löytyvät 1600-luvun puolessa välissä julkaistussa kartasta. Tuolloin saari kuului Töölön kylän maihin, ja näin oli aina vuoteen 1643 asti, jolloin Töölön kartanon maat siirtyivät kuningatar Kristiinan lahjakirjalla Helsingin kaupungille.
Saaren aktiivikäyttö alkoi vasta Suomen sodan jälkeen Venäjän valtion linnoitustoimenpiteillä. Suomen itsenäistyttyä saari säilyi sotilaskäytössä ja saaren nykyinen päärakennus, puolustusvoimien kemiallisena koelaitoksena toiminut talo, valmistui vuonna 1929. Nykyisin päärakennuksessa on työtiloja taiteilijoille sekä kokoustiloja.
Ennen kuin saaresta tuli virkistysalue, ehti alueella häärätä kalastajia, sotilaita ja kemistejä.
Lue lisää Harakan saaren kiehtovasta historiasta.
Harva tietää, että rakastetun filmitähden ensimmäinen ura urkeni Harakan sotilas-laboratoriossa. Lue juttu Kemia-lehdestä.
http://www.kemia-lehti.fi/wp-content/uploads/2013/03/kem508_palo.pdf
Harakan Taiteilijatalossa työskentelee yli 30 eri taidealojen ammattilaista. Kulttuurikeskus on vuokrannut rakennuksesta työhuoneita helsinkiläisille ammattitaiteilijoille vuodesta 1989. Talon sisällä kohtaavat ainutlaatuisella tavalla taidemuodot ja taiteilijasukupolvet. Taiteilijoiden yhdistys Harakka ry. edistää taiteellista toimintaa saarella sekä organisoi saaren näyttelytoimintaa ja järjestää taidetapahtumia.
Taiteilijoille Harakan saari on paitsi inspiraation lähde ja runollinen teema, myös todellinen paikka arkisine ongelmineen ja oikkuineen. Useimpien työmatka saareen taittuu säitä uhmaten soutuveneillä. Kovimmilla pakkasilla työhuoneelle pääsee ainoastaan jalkaisin jään yli.
Harakan Taiteilijatalossa työskentelevien taiteilijoiden toiminnasta löydät lisää tietoa Harakka ry:n verkkosivuilta:
harakka.fi
Lue lisää >
Ajankohtaista tietoa ja tunnelmia Taiteilijatalon toiminnasta saat seuraamalla sitä Facebookissa ja Instagramissa:
Facebook
Instagram
Tietoa saaren näyttelytoiminnasta löydät Harakka ry:n verkkosivuilta:
harakka.fi/nayttelyt
Ajankohtaiset
Katso lisätietoja taiteilijatalon ateljee-toiminnasta Vuokraa-osiosta:
Lue lisää
Lisätiedot
Harakan saari tarjoaa ainutlaatuisen ikkunan saaristoluontoon, alueen linnustoon, harvinaisiin kasveihin ja perhosiin. Saarella toimii kaupungin ympäristökeskuksen luontotalo, joka tarjoaa elämyksiä, toimintaa, tietoa Itämerestä, saaristoluonnosta sekä kestävästä elämäntavasta.
Luontokeskus on ympäristökasvatuksen toiminta- ja kehittämiskeskus, joka tarjoaa ympäristökasvatuspalveluita kouluille ja päivähoidolle. Kesäkauden ohjelma sisältää maksuttomia luontoretkiä, saariseikkailuja, yleisötapahtumia ja näyttelyjä.
Lue lisää Harakan luontokeskuksesta ja opastetuista retkistä.
Seuraa Harakan saaren luontotaloa Facebookissa.
Seuraa
Ajoittain osia saaren luontoreiteistä suljetaan nauhamerkinnöin lintujen pesinnän vuoksi. Annathan linnuille pesimärauhan!
Harakan saari on yksi Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yleisten kulttuuripalveluiden toimipaikoista, joita ovat läntisessä Helsingissä Kanneltalo, itäisessä Helsingissä Stoa ja Vuotalo sekä keskustassa Savoy-teatteri, lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo ja kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa. Kesäisin myös Espan lava täydentää tarjontaa.
Nettisivut