Tietoa meistä


Harakan saari sijaitsee Helsingin keskustan läheisyydessä aivan Kaivopuiston edustalla, Särkän- ja Uunisaaren välissä. Puolustusvoimien käytössä ollut suljettu saari avattiin 1989 yleisölle ja on nykyään suosittu kaupunkilaisten virkistysalue. Harakan saari tarjoaa sekä ainutlaatuisen retkikohteen, työtiloja taiteilijoille ja käsityöläisille, elämyksiä taide- ja luontonäyttelyiden muodossa että kokoustiloja sellaista etsiville.   


Historiaa

Ensimmäiset maininnat Harakan saaresta löytyvät 1600-luvun puolessa välissä julkaistussa kartasta. Tuolloin saari kuului Töölön kylän maihin, ja näin oli aina vuoteen 1643 asti, jolloin Töölön kartanon maat siirtyivät kuningatar Kristiinan lahjakirjalla Helsingin kaupungille.

Saaren aktiivikäyttö alkoi vasta Suomen sodan jälkeen Venäjän valtion linnoitustoimenpiteillä. Suomen itsenäistyttyä saari säilyi sotilaskäytössä ja saaren nykyinen päärakennus, puolustusvoimien kemiallisena koelaitoksena toiminut talo, valmistui vuonna 1929. Nykyisin päärakennuksessa on työtiloja taiteilijoille sekä kokoustiloja.

Kasematteja ja kemiaa

Ennen kuin saaresta tuli virkistysalue, ehti alueella häärätä kalastajia, sotilaita ja kemistejä. 

Lue lisää Harakan saaren kiehtovasta historiasta.


Tauno Palo kemistinä 

Harva tietää, että rakastetun filmitähden ensimmäinen ura urkeni Harakan sotilas-laboratoriossa. Lue juttu Kemia-lehdestä.

http://www.kemia-lehti.fi/wp-content/uploads/2013/03/kem508_palo.pdf

Harakan taiteilijat 

Kulttuurikeskus on vuokrannut helsinkiläisille ammattitaiteilijoille ja käsityöläisille ateljee-tiloja saaren päärakennuksesta vuodesta 1989. Rakennusta kutsutaankin nykyään taiteilijataloksi. 

Taiteilijoiden vuonna 1989 perustama yhdistys Harakka ry. edistää taiteellista toimintaa saarella. Yhdistys järjestää näyttelyitä ja erilaisia taidetapahtumia. Kansainvälisiä yhteyksiä luodaan pitämällä erilaisia työpajoja, joihin saaren ympäristö antaa vaikuttavan merellisen latauksen. Saaren ammattitaiteilijoiden kesäisin vetämät kurssit mm. luontomaalaus- ja leijanrakennuskurssit ovat suosittuja.


Tutustu 

Harakan saaren taiteilijoiden toimintaan heidän omilla nettisivuillaan. 

Harakka r.y.


Seuraa 

Harakka ry:n Facebook-sivuja. Sivuilla taiteilijat kertovat näyttelytoiminnasta ja muusta aktiviteeteista.

Facebook


NÄYTTELYT

Tietoa näyttelyistä löydät Harakan taiteilijoiden eli Harakka ry:n omilta netti- ja Facebook-sivuilta sekä Ajankohtaista-osiosta.


Etsitkö työtilaa?

Katso lisätietoja taiteilijatalon ateljee-toiminnasta Vuokraa-osiosta

Lue lisää


Luonto

Harakan saari tarjoaa ainutlaatuisen ikkunan saaristoluontoon, alueen linnustoon, harvinaisiin kasveihin ja perhosiin.  Saarella toimii kaupungin ympäristökeskuksen luontotalo, joka tarjoaa elämyksiä, toimintaa, tietoa Itämerestä, saaristoluonnosta sekä kestävästä elämäntavasta.

Harakan saarta kiertää myös kesä- ja talviluontopolku. 

Luontopolku

Harakan saaren kesä- ja talviluontopolut on merkitty luontopolkukyltein, infotauluin sekä kallioalueilla kallioon merkityin valkoisin kolmioin. Luontopolulle on helppo lähteä omatoimiselle retkelle, ja vaikkapa hakea luontotalolta mukaan saaren kartta ja lintukuvasto. Saarella pesii poikkeuksellisen paljon lintuja, jonka vuoksi kävijöiden on syytä liikkua saarella rauhallisesti ja vain merkittyjä polkuja pitkin.

Ympäristökeskus järjestää opastettuja saarikierroksia toukokuusta syyskuuhun joka sunnuntai klo 13–14. 

Voit myös varata oppaan luontoretkelle, energia-näyttelyopastukseen tai lasten saariseikkailuun. Ympäristökeskus välittää oppaiden yhteystietoja. Opastusten hinta on 120–200 €/2 tuntia, sunnuntaisin 150–250 €. 

Luontokeskus

Luontokeskus on ympäristökasvatuksen toiminta- ja kehittämiskeskus, joka tarjoaa ympäristökasvatuspalveluita kouluille ja päivähoidolle. Kesäkauden ohjelma sisältää maksuttomia luontoretkiä, saariseikkailuja, yleisötapahtumia, näyttelyjä ja tietoa uusiutuvan energian käytöstä ja energiamuotojen esittelyä.


Lähde retkelle

Lue lisää Harakan luontokeskuksesta ja opastetuista retkistä Ympäristökeskuksen sivuilta.


Luontotalon ajankohtaiset

Seuraa Harakan saaren luontotaloa Facebookissa.


​​​​​​​Huomioithan linnut

Ajoittain osia saaren luontoreiteistä suljetaan nauhamerkinnöin lintujen pesinnän vuoksi. Annathan linnuille pesimärauhan!


Olemme osa Helsingin kaupunkia

Harakan saari on yksi Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan yleisten kulttuuripalveluiden toimipaikoista, joita ovat läntisessä Helsingissä Kanneltalo, itäisessä Helsingissä Stoa ja Vuotalo sekä keskustassa Savoy-teatteri, lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo ja kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa. Kesäisin myös Espan lava täydentää tarjontaa.